Високите токчета – еволюция на женската мода

Обувките на висок ток – манифест на женствеността и елегантността! Едва ли има жена, която да не е изпитвала това едновременно удоволствие и мъчение… Както казва известният френски дизайнер Кристиан Лубутен, „Не бих понесъл някой да погледне моите обувки и да каже: „О, Боже! Изглеждат толкова удобни!”“. Цялата идея на обувките на висок ток просто не е комфортът. И тъй като от тях произтича толкова много страдание, сигурно няма да се учудиш, че всъщност мъжете са ги измислили и после са ни ги преотстъпили… Изключително благородно наистина. Но как точно се случва това и какво пише в дългата история на тези емблематични обувки? Разказваме ти с този пост.

Забавното е, че първоначално високите токчета дори не са били създадени за вървене! Най-ранните сведения датират още от десети век и Персийската кавалерия, чиито конни войници носят ботуши с ток, понеже това ги улеснява в битките, помагайки на краката им да останат на стремената, докато стрелят с лъковете си и яздят в галоп. По-късно, в края на 16-ти век, именно персийците донасят в Европа обувките на ток, които аристократите започват да използват като начин да засвидетелстват високия си обществен статус. Интересното е, че в онези времена той най-добре проличава в непрактичността, защото само онези, на които не им се налага да работят, могат да си позвлят да носят толкова непрактични обувки!

С течение на времето обаче, обувките на ток успяват да се прокраднат и в по-ниските прослойки на обществото, което кара аристокрацията да започне да носи още по-високи такива, за да се отличи – и така се раждат обувките на висок ток! Те са носени от благородници като Луи XIV – Кралят Слънце на Франция, който компенсира скромния си ръст с обувки на 10-сантиметрови дебели токчета, които са винаги червени и често богато украсени с рисунки на бойни сцени.

И така не минава много време преди на преден план да излезе новата мода сред жените да включват елементи от мъжкото облекло в своето. В зората на 17-ти век жените започват да подстригват късо косите си, да пушат лули и да носят пагони, мъжки шапки и разбира се – токчета (които дотогава са носени само от мъжете) като начин да направят облеклото си по-„мъжко”. Така, токчетата постепенно започват да се променят! Първо се превръщат в унисекс, а след това се разделят на мъжки и дамски, като мъжките са по-ниски, плътни и квадратни, а тези на жените – по-тънки и заоблени.

С настъпването на Просвещението или т.нар. „век на разума“ в Европа модата отстъпва пред интелектуалните и философски идеали. Тогава мъжете спират да носят обувки на ток, бижута и прекалено ярки цветове. Облеклото става по-тъмно и семпло, преставайки да бъде знак за статус… И докато границите между ниските и високите класи се размиват, тези между половете стават все по-осезаеми! До средата на 18-ти век мъжете напълно спират да носят обувки на ток, които вече започват да разглеждат като прекалено „несериозни“ и „женствени“.

С времето този символ се налага все повече и повече, особено под влиянието на фотографията и начина, по който тя транформира модата и женското себеусещане. За да се придаде женствено и секси излъчване на моделите на фотографиите, в средство се превръщат именно високите токчета. Тези асоциации, заложени тогава, продължават да се предават поколения наред, превръщайки обувките на висок ток в един от най-големите символи на женственост и елегантност и днес!

Пътят на най-красивите обувки на високи токчета минава през Mall of Sofia! Ела в топ магазините ни за обувки GiAnni (ниво 0), ССС (ниво 1) и Musette (ниво 0) и открий своя нов любим чифт.

Последвай профилите ни във Facebook и Instagram.