10 малко известни факта за Хелоуин

Хелоуин – едва ли има друг празник по света, около който да съществуват толкова много суеверия! Той възниква още преди хилядолетия и заимства своите традиции и практики от много различни култури. И може би точно заради това нощта на 31-ви октомври е обвита в толкова интересни, странни и мистериозни неща! Замесваме те в част от тях с тези 10 малко известни факта за Хелоуин.

1. Да намериш паяк на Хелоуин се счита за голям късмет.

Въпреки често срещаната фобия от паяци, в много части на света те всъщност символизират късмет и благополучие. Особено ако се натъкнеш на тях на Хелоуин!

2. Страхът от Хелоуин се нарича “самхайнофобия”.

Да, точно така – съществува фобия от Хелоуин и за нея има измислена дума. Самхайнофобията се характеризира със силен, постоянен и анормален страх от празника и всичко свързано с него.

3. Първите Хелоуин фенери са се издълбавали от ряпа.

Оказва се, че тиквите, които са един от най-популярните символи на Хелоуин днес, всъщност невинаги са били част от празника! Първите фенери за Хелоуин са се издълбавали от големи репи или пък картофи.

4. В миналото хората са вярвали, че децата родени на Хелоуин ще притежават свръхестествени способности.

Съществували са много вярвания, свързани с раждането на дете на този ден. Според някои от тях, родените на 31-ви октомври са имали способността да разговарят с мъртвите, а според други, те са можели да „виждат“ сънищата на другите.

5. Някога Хелоуин е бил ден на любовта.

Предвид днешната слава на празника, свързана с духове и вещици, това може би ти звучи доста странно! Но факт – през 18-ти век ухажването и намирането на подходящ партньор са били основна част от този ден!

6. Пълнолунието на Хелоуин е изключителна рядкост.

Пълнолунието е често използван елемент в изображенията за Хелоуин, но в реалността, точно на този ден, то е рядко срещано явление. Учените са изчислили, че пълнолуние на 31-ви октомври ще се появи веднъж на цели 19 години!

 7. В миналото в нощта на Хелоуин шотландките гадаели за кого ще се омъжат.

По време на Средновековието в Шотландия се изпълнявал доста интересен ритуал. Жените киснели чаршафи във вода, а после ги закачвали пред запален огън. Вярвали, че по този начин върху чаршафа ще се „покаже“ как ще изглежда бъдещият им съпруг!

8. Някои приюти за животни забраняват осиновяването на черни котки по време на Хелоуин.

Много приюти за животни установяват това правило като превантивна мярка срещу нехуманни ритуали, извършвани с черни котки в нощта на 31-ви октомври.

9. Най-големият парад за Хелоуин се състои всяка година в Ню Йорк.

Водейки своето начало от 1973 г., парадът и до днес остава най-големият такъв. Всяка година в него се включват над 50 000 участници, които се маскират по най-различни начини, а зрителите на самия парад са над 2 милиона!

10. Маскирането за празника произлиза от древни келтски традиции.

„Самхейн“ е древен келтски празник, по време на който келтите се обличали в различни костюми, за да прогонят злите духове. Също така, те палели огромни огньове и се събирали около тях, за да почетат светците. Именно така се появява денят на Вси Светии или Хелоуин!

А подготовката за Хелоуин в Mall of Sofia вече тече с пълна сила и те приканваме от сега да ни сложиш в списъка с must visit местата, които трябва да посетиш за празника.

Следи Facebook страницата ни , за да разбереш какво предстои.