3 необикновени истории за едни от най-вдъхновяващите жени в историята

На 8 март празнуваме жените! Онези изключителните, силните, вдъхновяващите. Онези, които правят света по-добър и се превръщат в пример за следващите поколения момичета и жени, вдъхновявайки ги да бъдат най-добрата версия на себе си. По случай празника ние от Mall of Sofia те срещаме с именно такива жени. С този блог пост разказваме необикновените истории на Фрида Кало, Мария Кюри и Мишел Обама!

Фрида Кало: слабостта като сила.

Жена олицетворение на смелостта, силата и несломимия дух. Това е Фрида Кало! Едва на 18 преживява тежка катастрофа, когато автобусът, с който се прибира от училище се врязва в трамвай. Вследствие на ужасния сблъсък, нараняванията по тялото ѝ са почти смъртоносни. Последиците от тях я съпътстват през целия ѝ живот, приковавайки я на легло за дълги периоди от време и подлагайки я на общо 32 операции… Но именно в онова болнично легло и безкрайните самотни мигове започва изграждането на един изключителен творец! Със специално направения статив, позволяващ на Фрида да рисува в леглото, както и с поставеното над нея огледало, тя създава своите 143 картини, 55 от които автопортрети. Животът ѝ, раните и болката сякаш оживяват върху бялото платно, превръщайки се във впечатляващи произведения. Днес Фрида Кало е не само един от най-значимите художници на 20-ти век, но и една от най-вдъхновяващите жени, превърнали болката и страданието си в своята най-голяма сила.

Мария Кюри: една жена в мъжки свят.

Мария Кюри – жената, която откри полоният и радият! Единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката и първата жена преподавателка в Парижката Сорбона – един от първите и най-престижни университети в Европа. Острият ѝ и любопитен ум проличава още докато е малка и въпреки че е най-добрата ученичка в гимназията си, да продължи своето образование в университет се оказва невъзможно, защото в родната ѝ Полша по онова време само мъжете имат правото на това! В продължение на четири години тя работи като частна учителка и прислужница, за да задели пари и да замине да учи в Париж. И успява! Именно там тя започва провеждането на собствени експерименти и скоро открива двата нови химични елемента, както и въвежда термина за радиоактивността. Със своите открития Мария Кюри дори подпомага лечението на войници през Първата световна война, като създава мобилни рентгенови машини, които да бъдат достъпни близо до фронтовите линии. Смята се, че с тази своя инициатива тя спасява над 1 милион човешки живота! За съжаление обаче, като пионер в сферата на радиоактивността, тя не знае, че радиацията може да бъде фатална и по-късно се разболява от левкемия, причинена именно от продължителното радиоактивно облъчване. Въпреки тъжния край, Мария Кюри остава една от най-значимите жени, проправили си път и доказали своето място в онзи крайно мъжки свят на науката в ранните години на 20-ти век!

Мишел Обама: зад всеки успял мъж стои една жена.

Мишел Обама – жената, която се отличи от всички свои предшественички в Белия дом и остави своята следа не просто като „жената на президента“, а като силна, важна и влиятелна личност сама по себе си, която не само американците, но и хора по целия свят наистина обикнаха! Тя разчупи всички стереотипи и никога не остана в сянката на съпруга си. Напротив, рейтингът ѝ дори често съперничеше с неговия! Интересното всъщност е, че в началото на тяхната връзка тя е по-успешната от двамата. След като завършва Принстън и Харвард, на 25 години тя вече работи в реномирана адвокатска кантора, където Барак Обама постъпва като стажант. Освен негов ментор в кантората, по това време Мишел е и влиятелна фигура в местната демократическа партия и близка с кмета на Чикаго. Малко известно е, че тя е тази, която спомага за задвижването на политическата кариера на бъдещия 44-ти президент на САЩ. По-късно тя загърбва немалкия потенциал на своя собствен професионален път, за да бъде до Обама.  Земна, силна, уверена, интелигентна – Мишел Обама се превръща в неговата дясна ръка и най-голяма опора – доказателство, че зад всеки успял мъж стои една жена. Самият Барак Обама казва: „Ако трябва да съставя списък със 100-те най-добри неща, които някога съм правил, то сватбата ми с Мишел е първото“.

А коя е вдъхновяващата жена в твоя живот? Ела в Mall of Sofia и я поздрави с песен! Ще те очакваме на 7-ми от 17:00 до 20:00 ч., а на 8-ми март юбилейното издание на предаването ще продължи цели 8 часа от 12:00 до 20:00 ч. в изнесеното празнично студио на БГ радио, където водещият Атанас Стоянов и български гост изпълнители на живо ще предадат твоя музикален поздрав и послание, за да накарат любима за теб жена да се почувства специална. С коя песен искаш да я поздравиш?

Последвай профилите ни във Facebook и Instagram.