Домашните любимци и предимствата, заради които си заслужават всяко усилие

Когато става дума за домашни любимци, има точно 3 типа хора: едните ги обожават и ги боготворят, вторите – не са особени фенове, а пък третите живеят ту в изчезващата, ту в появяващата се отново дилема: „Дали да не си вземем да си гледаме някое кученце или котка?“. Ако сте от последните, (не) четете тази статия, защото предизвиква рязко повишение в желанието за домашен любимец вкъщи. Но понеже ние от Mall of Sofia сме на 100% от първите, а освен това, и на 100% pet-friendly, с тази статия те запознаваме с огромните предимства, които един домашен любимец може да ти донесе и защо отглеждането му си заслужава всяко усилие!

Just the two of us

Когато имаш домашен любимец, никога не оставаш сам. Винаги си имаш компания… и то каква! Същество, което всеки ден те чака да се прибереш, обича те безусловно и винаги е насреща. Проучвания многократно потвърждават, че домашните любимци намаляват чувството за самота и изолация и повишават доброто настроение, както и че да имаш със себе си домашен любимец по време на неприятно събитие или случка, може да намали стреса и усещането за тревожност. Да не говорим, че освен всичко, компанията на един домашен любимец е и изключително забавна. Можеш да прекарваш времето си, играейки с него, учейки го на различни команди или просто наблюдавайки странните му и смешни реакции!

Keep walkin’

Не е особена изненада, че най-популярният домашен любимец е кучето, като приблизително 1/3 от всички домакинства по света имат поне по едно! Една сигурна прилика между кучетата и хората? И едните, и другите, имаме нужда от ежедневно движение и чист въздух, за да бъдем здрави, пълноценни и щастливи. Трябва обаче да признаем, че въпреки че сме напълно наясно с това, в повечето време ние, хората, пренебрегваме тази си потребност. Разбира се, винаги имаме оправдание: твърде много работа, лошо време, мързел… Е, когато имаш куче, никое от тези извинения не важи! Първоначално, естествено, това може да ти се стори ужасно досадно и дори да те откаже от този домашен любимец, но повярвай ни: не след дълго не само ще превърнеш ежедневните разходки в полезен навик, но и ще те карат да се чувстваш толкова добре, че ти сам, също като кучето си, няма да можеш без тях!

A pet a day keeps the doctor away

Научно доказано е, че присъствието на домашен любимец у дома понижава кръвното налягане и нивата на стрес. Самото използване на животни за подобряване на някои състояния при човека е отдавна прилагана практика, позната още като анималотерапия, която се основава на терапевтичното влияние на животните върху хората и взаимодействието помежду им. Звуковият диапазон, в който се осъществява мъркането на котките например, е с доказани лечебни свойства, доближаващи се до тези от ултразвуковата терапия. В същото време е удивително как те съвсем инстинктивно усещат болното място и сами се разполагат точно там. Според източната медицина всички нарушения в човешкото тяло са свързани със смущения в енергийния баланс, а домашните любимци подпомагат именно възстановяването му. Кучетата например постигат това, играейки ролята на „енергийни донори“, а котките – поглъщайки концентрираната отрицателна енергия.

Kids-friendly

Няма по-хубаво за децата  от това да растат с любимо животинче и едни от най-големите предимства на домашните любимци се наблюдават именно при тях. Помежду си те създават много специална и здрава връзка, която помага на детето да развие силна невербална комуникация, да бъде по-уверено, по-грижовно и по-отговорно. Още от малко то се учи да се грижи за друго живо същество, което не само спомага за това то да израсне като по-добър и състрадателен човек, но и като по-дисциплиниран такъв. Ако си родител, при всички положения си чувал поне веднъж въпроса: „Може ли да си вземем куче?“ Е, вече имаш достатъчно причини следващият път, когато това се случи, може би да отговориш с „Да!“.

Всичко за твоя домашен любимец ще намериш в нечовешкия магазин „Д-р Стефанов“ на ниво -2 в любимия ти мол в сърцето на София. А следващият път, когато наминаваш, не забравяй, че сме pet-friendly и твоят домашен любимец е повече от добре дошъл в Mall of Sofia!


За още интересни неща последвай ни във Facebook и Instagram.