Обратно броене до Коледа: История на Адвент календара

Да очакваш и да се вълнуваш за Коледа като малко дете – такова настроение ти предава Адвент календарът! Отброяването на дните от началото на декември до самия празник, откривайки всеки ден по едно лакомство или малко подаръче, се превръща в Коледен ритуал за все повече хора, който ги изпълва с трепет и празничен дух. Кой обаче е човекът, дал началото на тази специална традиция и как точно се появява тя – този пост на MallofSofia ще ти разкаже.

Въпреки че въпросът за това кой е истинският „изобретател“ на Адвент календара е все още леко оспорван, като цяло неговото начало се смята за поставено през 19-ти век в Германия от Герхард Ланг или по-точно… от неговата майка! Когато той бил още малък, майка му използвала квадратно парче картон, към което прикрепила 24 бисквитки, за да може малкият Герхард да си хапва по една през всеки от оставащите дни до Коледа. Когато пораснал, Герхард си спомнил за тази идея, вдъхновил се от нея и през 1908г. започнал да произвежда свои Адвент календари, като малко променил концепцията и вместо бисквити сложил картинки, скрити зад малки вратички – една от най-отличителните черти на календара и до днес!  

За огромно съжаление, през 1930г. бизнесът на Ланг достигнал до банкрут. Идеята обаче останала. Няколко години по-късно, други компании стартирали отново производството на Адвент календари, но този път с една значителна разлика: вместо картини, зад вратичките били скрити библейски стихове. В този си вид обаче, за добро или зло, календарът не просъществувал дълго. Вече установената нацистка партия в Германия започнала да произвежда и раздава на майки из цялата страна Адвент календари със свастики и други нацистки символи и текстове. Целта ѝ всъщност била да ги използва като инструмент за насаждане на нацистката идеология и изграждане на лоялност към Третия Райх при децата.

След приключването на войната и залеза на Нацистка Германия, Адвент календарът преживява своя „ренесанс“. Това се случва благодарение на Рихард Зелмер, който започва да го отпечатва отново в първоначалния му замисъл с красиви зимни пейзажи и Коледни мотиви. След като бележи огромен успех и популярност в Германия, неговата компания започва да прави износ и към САЩ. За голям късмет, един от тогавашните американски вестници публикува снимка на внуците на Дуайт Айзенхауер (34-тият президент на САЩ) с Адвент календар, което води до придобиването му на огромна популярност в страната. В наши дни, основаната от Зелмер компания продължава да изнася календари вече в над 30 страни и е единствената в Германия, чието производство е посветено изцяло на Адвент календарите и никакви други продукти.

А сега остава въпросът: как се появява шоколадът в Адвент календара? Отговорът всъщност е много прост: когато известната британска марка шоколад Cadbury започва да го произвежда с такъв! Интересното тук е, че първоначално хората не били в особен възторг от идеята и отнело може би около 20 години преди Cadbury да започне наистина масово производство на Адвент календар с шоколадови лакомства. Но ето, че постепенно това се превръща в неговия най-характерен и автентичен вид, с който продължаваме да отброяваме дните до Коледа и днес!

Пожелай си… Коледа! От 13-ти до 23-ти декември ела в Mall of Sofia, пазарувай за минимум 50 лв. от нашите магазини и участвай в томбола за страхотни награди! Пътят на сбъднатите Коледни желания минава през Mall of Sofia.

Следи Facebook страницата ни , за да разбереш какво предстои.