Из Европа за уикенд: 5 идеи за кратки пътувания в края на лятото

Да пътуваш през лятото е щастие. Оставяш назад грижите и рутината, потапяш се в една различна реалност. Както е казал Ханс Кристиан Андерсен, да пътуваш означава да живееш”. И наистина – точно в тези моменти успяваш да се доближиш най-много до себе си и да погледнеш към света и другите по нов начин. Все още не е късно да си откраднеш едно последно лятно бягство – дори само за уикенд. Изгуби се нарочно по улиците на непознат град, потопи се в културата му, запознай се с хората му, усети магията на това да си на път поне още веднъж това лято! Ние от Mall of Sofia ти даваме няколко идеи за кратки пътувания до вдъхновяващи места в Европа за подобаващ завършек на топлите месеци!

Назад във времето в Дубровник

Дубровник – перлата на Адриатическо море. Още със стъпването си в града през далечната 1929 г., ирландският драматург Джордж Бърнард Шоу възкликва: „Този, който търси рая на Земята, трябва да посети Дубровник!“. И това съвсем не е преувеличение. Защото Дубровник е място със силна автентичност, връщащо те назад в средновековието със своите изключително добре запазени крепостни стени и съхранили вековна история улички. В същото време, градът е обграден от чисти плажове и кристални води, към които старите крепости разкриват удивителни гледки. А по това време, там вече тече най-старият културен фестивал в Хърватия – Летният фестивал в Дубровник, когато улиците, площадите и заведенията оживяват, превръщайки се в открити сцени за театър, опера и музика. Това вълшебство продължава цели 45 дни, а хубавата новина е, че все още имаш възможност да го хванеш!

Всички пътища водят към Рим

Вечният град. Столица на една от най-големите, най-могъщите и най-дълго просъществувалите империи в историята. Величествен и романтичен, Рим ще те потопи в италианската философия за живота – „la dolce vita” – щастието тук и сега, радостта от хубавата храна, изкуството и добре прекараното време, умението да не пропускаш от удоволствията на живота, а да им се отдаваш напълно. Относно забележителностите, тук те се редят една след друга… вероятно няма да можеш да видиш всичко, но стигнеш ли до Рим, посещението на Ватикана е просто задължително! Това е едно от онези неща, които човек трябва да направи поне веднъж в живота. А за да те доведат отново някой ден пътищата до вечния град, вярването гласи, че трябва да хвърлиш монета във величествения фонтан „Ди Треви“ – един от най-известните в света. Така че определено не забравяй да се отбиеш и до там!

Приказка в Прага

Прага – златният град. Сгушен в сърцето на Европа, той е считан за един от най-красивите градове в света. Известен е с богатата си и многообразна архитектура, със своите кули, чийто брой днес достига впечатляващите 500, със своята култура и история, и разбира се, със своите пивоварни! Бирата тук е на всяка крачка. Нейната история е стара и започва още от десети век, когато е пренесена в Прага от родния си Мюнхен, и от тогава насам е неизменна част от пражкото общество. Независимо в коя точка на града се намираш, едно е сигурно: никога няма да случиш на лоша кръчма или лоша бира в Прага!

Вечно лято в Барселона

В Барселона животът кипи. Почти сигурно е, че ще го заобичаш, защото енергията, която носи този град е удивителна! Морето, музиката, хубавата храна, оживените улици и пословичната любов на испанците към живота, ще те накарат да искаш да останеш вечно… А какво да кажем за летните нощи в Барселона? Те са нещо магично. Вечери на типичните испански открити тераси, дълги разходки, очарователни гледки и много възможности какво да правиш, като например да се насладиш на открито кино на плажа, да отидеш на концерт на емблематично място като La Pedrera и Casa Batlló или да се потопиш в спектакъла на магическите фонтани Montjuïc – истинско зрелище от цветове, светлини, музика и водни каскади. В Барселона просто не може да е скучно!

Истанбул – между два свята

Разположен от двете страни на Босфора, на прага на два свята между Европа и Азия, в този огромен град има толкова много какво да видиш и правиш! Пътувай с корабче по Босфора, гледай залеза от Момината кула, потопи се в султанските хамами с гореща вода и топъл мрамор, подари си разкоша на дворците  „Долмабахче“ и „Топкапъ“, запознай се с монументалната „Света София“ или пък със Синята джамия  – една от само двете джамии в целия свят, построена с шест минарета… Това е само много малка част от всичко, което Истанбул може да ти предложи. Гостоприемството на хората и топлото отношение, което ще срещнеш, ще допълнят идеално твоето преживяване в този град, където вековната история и ориенталският разкош се смесват, превръщайки Истанбул в един от най-колоритните и цветни градове. И то само на ръка разстояние от тук!

Живей, пътувай, откривай! Тези, както и много други близки и далечни дестинации ще откриеш при една от най-големите агенции за пътуване в България – Usit Colours – на ниво 0 в MallofSofia!