Изненадващата и неочаквана история на Черния Петък

Черният Петък – най-голямото събитие за пазаруване през годината! И въпреки че днес е познат в страни по целия свят, той първоначално възниква в Америка, където е непосредствено предшестван от Деня на Благодарността, който винаги се празнува в четвъртия четвъртък на ноември. Как точно обаче се появява Черният Петък, откъде идва името му и как се трансформира през годините – ние от Mall of Sofia ще ти разкажем с този пост!

Първите сведения за Черен Петък се появяват още през далечната 1869 г., когато понятието възниква с доста по-различен смисъл! Какво се случва тогава? Двама пословично безскрупулни финансисти от Уол Стрийт – Джей Голд и Джим Фиск съставят хитър план. Те започват да изкупуват огромни количества злато, като по този начин предизвикват баснословно покачване в цената, а след това го препродават за още по-безбожни суми. Същевременно, те използват политическите си връзки, за да възпрепятстват изобщо излизането на допълнително злато на пазара. Планът им очевидно сработва, защото печалбата им от това начинание възлиза на над 60 милиона долара… Или поне до разнищването на конспирацията!

В съдбоносния ден на 24-ти септември 1869 г. (разбира се, петък) нещо в политическите им уговорки се обърква и ненадейно на американския пазар излизат огромни количества злато на обща стойност милиони долари. Равновесието между търсенето и предлагането рязко се нарушава и внезапно цената на златото пада главоломно надолу. Това води до директен погром на фондовата борса, както и до фалит на много от финансистите на легендарния Уол Стрийт в Ню Йорк. Така този ден остава в историята като „черен петък“.

Около 100 години по-късно, през 50-те години на 20-ти век, понятието отново се появява – този път във Филаделфия. Полицаите в града го използвали като нарицание на хаоса, който настъпвал в деня точно след Деня на Благодарността, когато голям брой туристи от предградията идвали в града, за да пазаруват за празниците, както и за да посетят популярния футболен Army-Navy мач, провеждащ се всяка година по това време. В този ден полицаите нямали право да почиват, работели извънредно дълги смени и трябвало да се справят с огромни тълпи от хора, инциденти, трафик и повишен брой кражби по магазините.  

До началото на 60-те „Черният Петък“ в този си смисъл толкова се популяризирал във Филаделфия, че търговците дори се опитали да го променят на „Големия Петък“, за да премахнат негативните асоциации. Уви, неуспешно – името си останало същото, но пък постепенно през годините тъмните му корени се забравили, а търговците успели да наложат идеята за Черния Петък като положителна. В наши дни тя продължава да се разраства, като шопинг маратонът започва от все по-рано и по-рано, а от него се възползват все повече брандове и потребители!

А ти вече набеляза ли си какво ще си купиш? Скоро очаквай от нас повече информация какво сме подготвили тази година. Обещаваме предложения, които наистина си заслужават.

Подсещаме те, че Черният Петък е и идеалният момент да се подготвиш подобаващо с готини Коледни подаръци за предстоящите празници!

Следи Facebook страницата ни , за да разбереш какво предстои.