Кой е Дядо Коледа и каква е историята му?

Писмо до Дядо Коледа

Да напишеш писмо до Дядо Коледа, тръпнейки той да го прочете. Да се надяваш, че и тази година няма да те е забравил. Да очакваш да се провре през комина, докато спиш, а на сутринта, още щом отвориш очи, да нямаш търпение да изтичаш до елхата, за да отвориш мечтания подарък. Коледа просто нямаше да е същата за децата без Дядо Коледа! Но кой всъщност е той и как се превърна в един от най-обичаните символи на празника? Чети, разказваме ти в следващите редове!

Свети Николай Чудотворец

Образът на добрия белобрад старец, който познаваме като Дядо Коледа днес, не е съвсем измислица. Негов прототип всъщност е Свети Николай Чудотворец – духовникът, който почитаме всяка година на 6 декември. Той живял през трети век на територията на град Мира (днешна Турция) и бил добре известен със своето състрадание, доброта и покровителство над слабите и страдащите. Той раздавал богатството си и прекарвал цялото си време, обикаляйки околностите и помагайки на онези в нужда. Една от най-известните легенди разказва как спасява 3 сестри да бъдат продадени като блудници, след като баща им пропилява богатството си. След като разбрал, Св. Николай се качил на покрива на къщата им и спуснал през комина 3 кесии със златни монети за всяка една от тях… И това е само едно от многобройните му добри дела, които не оставали незабелязани, така че неговата популярност продължила да расте – не само на родното му място, но и по целия свят.

Векове по-късно, чак през 1822 г., свещеник на име Климент Кларк Мур решава да напише коледно стихотворение за своите дъщери, в което главен герой е Свети Николай. Там той го представя като възрастно и пълничко весело джудже с магически способности, което само с поклащане на главата си можело да се спуска и изкачва през комина. В навечерието на Коледа то пътувало с шейна, водена от летящи елени и раздавало подаръци на добрите деца. Ето така, едно на пръв поглед съвсем обикновено стихотворение, написано от един баща за децата му, се превръща в основа за създаването на най-популярния коледен образ!

Карикатура на Дядо Коледа

Около 60 години след публикуването на стихотворението, към което, впрочем, свещеникът бил доста резервиран, поради по-фриволната му стилистика, политически карикатурист на име Томас Наст решава да изобрази написаното в стихотворението. Именно той създава емблематичния яркочервен костюм на Дядо Коледа и дава живот на образа, рисувайки го като едричък, симпатичен и засмян старец с голяма бяла брада, държащ препълнен чувал с детски играчки. Популярният по онова време нюйоркски вестник Harpers Weekly публикува карикатурата, като под допълнителното влияние на киното, телевизията, рекламите и детските книжки, тя продължава да се утвърждава. Така, не след дълго, изображението буквално оживява, превръщайки се в един от най-разпознаваемите и обичани коледни образи по целия свят: този на Дядо Коледа!

Говори с Дядо Коледа!

От 14 до 19 декември ние от Mall of Sofia те срещаме с Дядо Коледа! Не е нужно да ходиш до Лапландия, защото ние сме се погрижили да пресъздадем за теб чудния и приказен свят на добрия старец в сърцето на града. Ела и се включи в директна връзка с НЕГО между 11:30 и 19:30 ч.!


За още интересни неща последвай ни във Facebook и Instagram.