Make hats great again: историите на 4 класически шапки и мястото им в твоя гардероб

Шапката: едва ли има друг аксесоар в гардероба на съвременния човек, познат от по-дълго! Тя възниква сред древните египтяни още 3200 години преди Христа – естествено, с чисто практичната цел да предпазва от слънцето. По-късно, през Средновековието, шапката се превръща в не просто луксозен (и доста сложен!) аксесоар, украсяван с пера, панделки, скъпоценни камъни и орнаменти, но и в абсолютно задължителен такъв! По това време, единствено неомъжените жени могат да си позволят да излязат навън без шапка. Постепенно през годините шапките претърпяват множество модификации в унисон с променящите се епохи и обществени нагласи… В този блог пост ще те преведем през историята на четири от най-емблематичните шапки, които познаваме, и ще ти покажем как те могат да намерят място в твоя гардероб!

Любимата шапка на Америка

Бейзболните шапки са толкова често срещани в Америка, че няма да сгрешим, ако кажем, че това е най-любимата шапка на американците! Тя възниква в ранните години на бейзбола в Ню Йорк, когато отборът Knickerbockers я въвежда като част от своите униформи. Нейната идея тогава е едновременно да предпазва очите на бейзболистите от слънцето, но най-вече: да създаде усещане за общност, което е от особена важност в зората на тази емблематична игра! Постепенно бейзболната шапка успява да се разпространи отвъд игрищата, като се превръща в начин да покажеш влечение и  принадлежност към различни спортни, музикални и артистични общности и дори подкрепа и солидарност към политически и социални каузи. Разбира се, тя е и добре познат моден аксесоар, като в последните години се появи т.нар. „red cap theory”, според която червените бейзболни шапки имат същия ефект като червения маникюр, правейки те мигновено да изглеждаш по-привлекателно!  

C’est le chic à la francaise

Класическото червено червило и баретата – това са символите на френския шик! Баретата става изключително популярна сред жените през 40-те и 50-те години на ХХ век – точно след края на Втората световна война. Заслугата за произхода на тази шапка е именно на военните! За пръв път тя се появява като част от облеклото на Chasseurs Alpins – френската елитна планинска пехота с цел предпазване главите на войниците при провирането им през тесни пространства. Баретата била идеална за целта, защото не заемала много място, пасвала удобно по очертанията на главата и можела да се наклони на всички страни! Днес тази шапка е една от най-познатите и любими благодарение именно на своята универсалност. Не се колебай да я включиш и в своя гардероб, защото тя подхожда на всички форми на лицето, съвместима е с различен тип прически и можеш да я носиш на разнообразие от случаи без да се притесняваш от моден гаф!

Иконата на мъжката елегантност

Шапката федора е иконата на мъжката елегантност в началото на ХХ век! Като неизменна част от мъжкия гардероб по онова време и безпогрешен знак за статус, федора е носена от мъжете навсякъде и сваляна единствено от учтивост в избрани моменти. Името ѝ произлиза от френска пиеса, в която главната героиня на име Федора, обича да си взима дрехи и аксесоари от мъжкия гардероб, включително и тази шапка. Така, федора не само получава името си, с което я познаваме и днес, но и се превръща от изцяло мъжки – във всъщност унисекс аксесоар и дори символично се използва в движението за правата на жените! И въпреки че трябва да признаем, че шапката федора определено не е за всеки, тези, които я направят част от гардероба си, успяват да я превърнат в свой истински отличителен белег! Образът на много артисти свързваме именно с тази шапка, като например Франк Синатра, Майкъл Джаксън и Джони Деп. Тя е изключително подходяща за настоящия есенно-зимен сезон, когато лесно можеш да я съчетаеш с елегантен блейзър, шлифер или палто!

Hippie starter pack

Свободен и непринуден – такъв е хипстърският стил и beanie шапката е неговият съвършен израз! Откъде идва интересното ѝ име? През миналия век, в Америка, думата “bean” е сленг, означаващ „глава“, и понеже самата шапка плътно прилепва и очертава формата на главата, тя придобива популярност именно като „beanie”.  Всъщност първите хора, които започнали да носят beanie-та, са хората, работещи на открито или във фабриките, заедно с миньорите и рибарите. Липсата на периферия на beanie шапките позволявала на работниците да извършват нормално задълженията си без шапката да им пречи, като същевременно с това запазвали телесната си температура.

Днес beanie шапките са перфектният аксесоар, допълващ една небрежна ежедневна визия, особено в студените зимни дни. Разнообразието им от дизайни, цветове и форми е наистина огромно, така че всеки може да намери тази, която му подхожда най-добре!

Идеалната шапка за теб те очаква в Mall of Sofia! Ела и разгледай най-новите колекции за сезон есен-зима 2023.


За още интересни неща последвай ни във Facebook и Instagram.