Слънцезащитата или the hottest summer must-have

 „Море“, „плаж“, „почивка“, „слънцезащита“ –  това определено са най-споменаваните думи през лятото! Просто няма как да мине ден без да чуеш или кажеш поне една от тях. Как разбираш, че лятото си отива? Когато все по-малко започнеш да ги срещаш… Все пак, рано е още да изпадаме в носталгия, защото се намираме в разгара на сезона, когато морският бриз, слънчевите лъчи и изгарянията от неволно заспиване на плажа дебнат отвсякъде… Този пост на Mall of Sofia е посветен именно на последните или с други думи, говорим си за слънцезащитата – the hottest summer must-have!

Първо, малко предистория…

Изненадващ факт е, че всъщност слънцезащитата е сравнително ново изобретение, което поражда въпроса как изобщо хората в миналото са успявали да се предпазят от слънчеви изгаряния? Още през 3100г. преди Христа древните египтяни са използвали екстракти от ориз, жасмин и лупина, за да защитават кожата си от слънцето, докато други древни цивилизации дори са покривали телата си с кал или борови клонки. Първият истински слънцезащитен крем е изобретен чак през 30-те години на XX век от химика Милтън Блейк, като дотогава тъмната кожа се е смятала за груба и непривлекателна от високите прослойки на обществото, които старателно са покривали телата си, считайки тена за отличителен белег на работниците от ниските класи!

Сега по същество: SPF, UVA, UVB

Ултравиолетовите лъчи могат да бъдат разделени основно на два вида: UVA и UVB. Колкото по-голяма е дължината на вълната, толкова по-голяма е способността ѝ да проникне по-дълбоко в кожата, като в сравнение с UVB, UVA лъчите се характеризират с по-висока пенетрация. По-просто казано, UVB лъчите причиняват зачервяването и изгарянето на кожата, докато UVA са основната причина за фотостареенето ѝ. А на какво точно е абревиатура SPF? Това е така нареченият sun protection factor, който обозначава времето, което човек с бледа кожа може да прекара на слънце без да изгори. Периодът на изгаряне на незащитена кожа е 10 минути, като факторът увеличава това време със съответно 15, 30 или 50 пъти повече. Разбира се, този период е силно относителен и трябва да се използва само като груб ориентир, понеже индивидуалният тип кожа на всеки човек играе важна роля, както и количеството слънцезащитен крем, от което впрочем повечето хора често не нанасят достатъчно.

Златните правила

Слънцезащитните кремове съдържат специален филтър, физичен или химичен, чиято цел е именно предпазването от UV лъчите. Физичният действа чрез блокиране на слънчевата светлина преди тя да навлезе в кожата, докато химичният я абсорбира и след това неутрализира. Разликата е, че физичният е по-тежък и често оставя плътен филм, затова, ако имаш мазна или смесена кожа, определено избирай слънцезащитен крем с химичен филтър! Четейки етикета, приоритизирай широкоспектърните продукти, които предоставят защита едновременно от UVA и UVB лъчите. И накрая: изчакай поне 30 минути след нанасянето на слънцезащитния крем преди да излезеш навън, за да му дадеш достатъчно време да попие в кожата и да бъде максимално ефективен!

Ела в Mall of Sofia и намери новите си любими слънцезащитни продукти в магазините DM (ниво -2) и Beauty Zone (ниво 0)!


За още интересни неща последвай ни във Facebook и Instagram.