ТЕНДЕНЦИИ В ОБЗАВЕЖДАНЕТО – 2022

Все още сме в началото на годината и все още кроим грандиозни планове за промяна – по отношение на нас самите, кариерата или пространството, което обитаване. По линия на последното, подготвихме няколко интериорни тенденции, които със сигурност ще определят облика на домовете ни през 2022 г. Едно намигване: купете го този винтидж фотьойл, вас чака.

През тази година принципът, по който аранжираме домовете си, ще се основава на устойчивостта на материалите, които използваме. Подновеният интерес към пренасянето на естествения свят на закрито е тясно свързан с  преструктуриране на нашите жилищни пространства, за да ги адаптираме към home office среда, гъвкави работни графици и носталгично потапяне в някои детски спомени или стари снимки.

По-винтидж от всякога

„С възникналия недостиг във веригите за доставки и значителното увеличаване на фокуса върху околната среда, винтидж находките ще бъдат основна тенденция през 2022 година“, прогнозира дизайнерът на Next Wave Сара Хилъри. „Винтидж находките са от една страна по-екологичен избор за дизайн с ъпсайклинг, но от друга – по-скъпи за пресъздаване поради някои  уникални детайли при тях.“

Винтидж мебелите освен ефективна и устойчива опция, добавят и важна индивидуалност към пространството. „Домовете трябва да отразяват нашата уникалност и изборът на мебели е важна част от това“, казва Хилъри. „Стара мебел с патина подсказва за любов и уважение към историята, точно както една прясно боядисана антика отразява миналото, като същевременно създава цветна и игрива среда. И със сигурност ще сте различни от вашите съседи!”

Устойчивост и отговорност

Бен Уайт, експерт по дизайн и търговия в Swyft, казва: „Устойчивостта и използването на органични материали станаха важни през последните години. С ясно изразеното отношение на обществото към изменението на климата, идеята за устойчивост се настани в интериорната индустрия и нашите домове. Това ще следваме в избора на мебели. Постепенно преминаваме към мебелни артикули с регенерирана дървесина и аксесоари от рециклирано стъкло и метал.”

Тенденциите за устойчивост през 2022 г. се съсредоточават върху материалите, използвани в дома. Предпочитани са ретро текстил и тъкани, както и ръчно изработени артикули, които се произвеждат устойчиво и извън масовото производство, с изключително продължителен “живот”.

Както възобновяем, така и биоразградим, коркът вече си е пробил път в кухнята за 2022 г. Той ще продължава да играе все по-важна роля в растящия тренд на „биофилия“ или стремеж да свържем природата, органичните материали и растителния живот в нашите домове.

Изобилие от естествени материали

Основателят на Studio RODA Родриго Албир вярва, че през 2022 г. ще се фокусираме върху естествените материали, особено в пространства като всекидневните. „Тенденциите в дизайна на всекидневната отразяват революцията срещу бързата мода, сега се стремим към дълголетие и безвремие“, обяснява той пред House Beautiful. „Хората търсят по-отговорен подход към дизайна, така че жилищните им пространства да „живеят по-дълго“, като включват елементи, които репликират заобикалящата ги среда.“

Черни акценти

Черното – един чудесен начин да добавите малко ръб и дълбочина към по-минималистичните пространства: „Изберете светли, неутрални цветове за основните елементи на вашето пространство”, съветват експертите. „Черните акценти, като лампи, наистина ще помогнат да се акцентира върху зоната и да се добави интересна дълбочина. Дори смяната на черни дръжки на съществуващи мебели като странични маси или шкафове за телевизор ще добави ефект на контраст към пространството.“ 

Естествена светлина

„Прогнозираме, че многофункционалните жилищни пространства с достъп до дневна светлина и гледки ще останат ключови за живеенето в апартаменти през 2022 г.“, казва Стивън Брокман, партньор в Deborah Berke Partners.

Като се има предвид, че днес  прекарваме повече време вкъщи, големите прозорци и високите тавани са от решаващо значение – те “вкарват” вътре околната среда и осигуряват изобилие от дневна светлина. А това е ефективно средство за облекчаване на стреса, което никога не излиза от мода.

Многостранни пространства

„Пандемията ни накара да признаем важността на дома като убежище“, отбелязва дизайнерката Алис Дабура-Борхес. Тя вярва, че „ще продължим да търсим гъвкавост в дома, в който едно пространство може да бъде трансформирано и оформено за различни дейности. Например, маса за хранене или кухненски остров могат да служат и за бюро“.

Всички тези тенденции сочат към едно – моят дом е моята крепост, моето навън, моят свят. Добра илюстрация на всички тези и още тенденции може да намерите на ниво 1 и 2 в Mall of Sofia, в Икеа.