Цветотерапията или целебната сила на цветовете

Способността на цветовете да въздействат върху настроението и емоционалното състояние на човек е позната още от древни времена. Съзнателно или не, определени цветове често означаваме като приветливи, бодри или носещи положителен заряд, а други – като потискащи и мрачни. Цветотерапията е методика, която катализира точно това въздействие на цветовете, за да изкара на повърхността онова, което потискаме дълбоко в себе си, както и за да повлияе положително на физическо, психическо и емоционално ниво. Това е форма на терапия, която задейства процеса на самолечение и вероятно е един от първите видове терапии, използвани от човечеството. Именно за нея искаме да ти разкажем днес!

За цветотерапията се говори още в древни ръкописи и рисунки, датирани от четвъртото хилядолетие преди Христа на територията на Персия, Египет, Индия, Китай и Гърция. Още Хипократ – най-великият лекар на Античността и една от най-значимите фигури в областта на медицината, лекувал болните с разноцветни мехлеми, а Авицена пък правел топли вани, оцветени в различен цвят според болестта. В египетските храмове дори са открити специални помещения, където се разполагат съоръжения, разлагащи слънчевата светлина на цветни лъчи, чиито целебни свойства болните използвали, за да се лекуват…

Днес учените са доказали, че цветовете предизвикват определени биохимични реакции в тялото, стимулират някои области на мозъка и активизират хипофизната жлеза, която е отговорна за производството на редица хормони, свързани с метаболизма, съня, апетита, настроението и др.  Това е и причината, поради която цветовете имат такова пряко влияние върху начина, по който се чувстваме – влияние, независимо от нашия контрол или воля.

Но какво всъщност са цветовете? Цветовете представляват електромагнитни вълни с различна дължина, всяка от които съответно излъчва различна, своя енергия. Така, фоторецепторите или колбичките в ретината превръщат тази енергия в цвят.  Съществуват множество проучвания, които потвърждават тезата, че всеки цвят излъчва отделна вибрационна енергия, стимулираща различни биологично активни зони в тялото. Удивително е как цветовете въздействат дори върху незрящите хора, които по време на цветотерапия усещат техните енергийни вибрации!

Ако искаш и ти да се докоснеш до магията на тази древна практика, ела в Mall of Sofia от 6-ти до 13-ти април, когато сме поканили специализиран цветотерапевт по метода Аура-сома, който ще провежда безплатни лични консултации! Можеш да спечелиш своята, като се включиш в играта, която организираме съвместно с инфлуенсъра Антоанет Попова в профила ни в Instagram. Подготвили сме ти и още: възможност да откриеш своя цветен стил с индивидуалната консултация със специалист по грим и облекло, който ще те насочи към точно твоите цветове, АРТ инсталации за най-готините цветни снимки, както и артистични ателиета за рисуване върху текстил и изработка на Великденска декорация. Дай цвят на пролетта в Mall of Sofia!

Програма

  • Цветотерапия: 6, 7, 10 и 11 април от 13:00 – 14:30 и 15:00-16:30ч.*
  • Консултация за цветовете в грима и облеклото: 6 – 13 април от 12:00 – 16:00ч.
  • АРТ инсталация за снимки: 6 – 13 април в работното време на Mall of Sofia.
  • АРТ ателиета: 8 и 9 април с детско ателие от 14:00-15:00ч.и ателие за възрастни от 16:00-18:00ч.

* Консултация за цветотерапия получават само спечелилите от играта ни в Instagram.


Последвай профилите ни във Facebook и Instagram.