Каква е историята зад името на модния бранд H&M?

Безспорно една от най-разпознаваемите марки в модната индустрия днес е H&M. Едва ли има човек, който поне да не е влизал в магазините ѝ. Разнообразието от дрехи и аксесоари там, и то на достъпни цени, е толкова широко, че е малко вероятно да излезеш без покупка!  И докато на много други търговци им отнема средно около шест месеца да измислят и въведат нови модели в магазините си, за H&M това се случва редовно, като по часовник – точно на всеки две седмици. Какво обаче стои зад тези две букви –  H&M? Най-вероятно сте се питали. Ние, от Mall of Sofia, ще споделим с вас тяхната история.

Да започнем оттам, че компанията е основана през далечната 1947г. в Швеция. Тъй като първоначално идеята на магазина била да продава единствено и само дрехи за жени, създателят Ерлинг Персон съвсем логично го нарекъл Hennes – което в превод от шведски означава Нея.

Как се е казвал магазина преди

В продължение на двайсет и една години магазинът се казвал Hennes. Какво се случва после обаче? През 1968г. Персон придобива друга марка, чиято дейност няма нищо общо с модата. След толкова години в сферата на дамската мода, търговецът решава да инвестира не в какво да е, а в магазин за принадлежности за лов и риболов! Доста странно, нали? Марката отново била базирана в Швеция, а нейното име било MauritzWidforss.

И така, малко по-късно в магазина MauritzWidforss започнали да се въвеждат и мъжки дрехи. Не след дълго, Персон решил да обедини двата си бранда и да се фокусира изцяло върху предлагането на облекла – дамски, мъжки и детски. Съответно, трябвало друго име, което да отговаря на новата дейност. Вместо да измисля ново, Персон запазил част от имената и на двата си магазина. Така нарекъл новия бранд Hennes & Mauritz.

Постепенно името се изменило в по-кратката и по-лесна за запомняне форма H&M, която познаваме днес. И ето, че от два малки магазина в Швеция през миналия век –за дамски дрехи и за ловни и риболовни принадлежности, се ражда един от най-успешните модни брандове на нашето време. В момента, има над 5,000 магазина по целия свят, един от които e H&M в Mall of Sofia. А следващият път, когато ни посетите със свой приятел или роднина, не забравяйте да му разкажете тази история. Защото зад всяко добро име – независимо на човек или бизнес – стои интересна и  достойна за споделяне история!

H&M-magazin-mall-of-sofia