Back to school: наръчник за оцеляване за родители

Нищо на този свят не може да се сравни със суматохата около първия учебен ден и започването на новата учебна година… Трудните събуждания сутрин, непрестанното тичане напред-назад, бързането, закъсняването и пълният график със задачи са все част от превключването към режим готовност на заветния 15 септември. Не е лесно да си ученик, но още по-нелесно е да си родител на ученик. За да дадем висок старт на годината и за да сме наистина „на есен с песен“, ние от Mall of Sofia започваме да се готвим отрано! И не, нямаме предвид просто купуването на нова раница и тетрадки, а изграждането на цялостна настройка и рутина. Как? Споделяме ти в нашия back to school наръчник за оцеляване за родители.

1. Kickstart.

Ранно пиле рано пее! Едно от най-големите предизвикателства в училищната рутина: събуждането. Поне десет дни преди започването на училище започни да събуждаш децата по-рано, като започнеш например с 15 минути и постепенно увеличаваш времето.

2. It’s bedtime!

Ако през летните дни си позволявал стоенето до по-късно, време е да включиш казармения режим, защото за да се става рано, трябва да се ляга рано: всяка вечер в един и същ час. Идейно е освен за събуждане, да настроиш аларма и за приготвянето за лягане, за да не губиш представа за времето и за да създадеш по-лесно дисциплина на децата.

3. Домашната работа.

Няма по-досадно задължение за един ученик от задачите за домашна работа, към които след цяло лято на безгрижие му е трудно да се адаптира. Затова започни предварително да ограничаваш по малко времето пред телевизора или компютъра и да го заменяш с малки задачи, които после да проверяваш. Това може да е изключително полезно занимание не само за адаптацията, но и за да видиш къде детето се затруднява и да му помогнеш да навакса преди да е започнала претоварената учебна година!

4. Закуска за шампиони.

„Закусвай като крал, обядвай като принц и вечеряй като бедняк“ – това гласи едно от златните правила в храненето. Пълноценната закуска е изключително важна за всеки човек, а за децата дори още повече. Много проучвания показват, че хранителната и качествена закуска дава на децата енергията, от която имат нужда, за да бъдат умствено активни през целия ден. Ето защо през тази учебна година е важно да оставиш захарните зърнени закуски в шкафа и да планираш малко време сутрин за приготвянето на здравословна закуска за твоя ученик!

5. Обяд в точното време.

Друго нещо, което трябва да съобразиш с навлизането в учебната рутина, е времето за обяд. Ако през летните дни, прекарани на плажа, обядът може да е в 16 ч., след започването на училище не е съвсем така. Опитай се да започнеш да сервираш обяда по същото време, в което детето ще обядва и в училище. Така то ще привикне към този ритъм и няма да отказва обяда, защото все още не е гладно, нито пък обратното: да умира от глад, докато все още е в класната стая.

6. Планирай предварително.

Хаотичните сутрини са по-малко хаотични, когато планираш от предходната вечер. Едно от нещата, с които можеш да си улесняваш живота, е да подготвяш дрехите, които детето ще облича, предварително. Така си спестяваш както чуденето сутрин, така и евентуалното и изключително досадно гладене, което е последното, от което имаш нужда в сутрешното бързане!   

А ти готови ли си за новия сезон и старта на учебната година? Ела в Mall of Sofia и открий всичко необходимо за твоето дете в магазините на Admiral, H&M, Bershka, Terranova, Sergent Major и K&K  на ниво 0, магазините Carnival kids, Intersport, Flair, CCC, Комсед, IKEA и Sinsay на ниво 1, както и Ciela на ново 2.

Посети ни между 13-20 септември, пазарувай за минимум 50 лв., регистрирай касовата бележка в нашия промокът на ниво партер и участвай в томбола за моментни награди: gift cards – 15-те стипендии за родители на стойност 200 лв., 3 абонамента Уча се и още много подаръци от магазините в мола. Защото пътят за училище минава през Mall of Sofia!


За още интересни неща последвай ни във Facebook и Instagram.