Играчките като средство детето да достигне своя максимален потенциал

В духа на 1-ви юни се опитваме да изследваме света през очите на дете. И разбираме какво е щастие – да се удивляваме на всяко цветенце и камъче, да сме любопитни към всичко наоколо! И осъзнаваме, че една от най-важните задачи за нас, възрастните, е да успеем да съхраним в малките това огромно любопитство, давайки им всеки ден възможности да откриват и да се учат. В детска възраст тези възможности предоставят именно игрите, които подбрани правилно, могат да бъдат много повече от просто убиване на време. В детските магазини в Mall of Sofia, ще се вдъхновите с идеи за смислени играчки, които освен да зарадват детето, ще му помогнат да развие своя пълен потенциал!

detski-igri-s-darveni-igrachki

Монтесори

Ако детското развитие е тема, която те интересува, най-вероятно си чувал за италианския доктор и педагог Мария Монтесори и нейния образователен подход, определян още като „чудото Монтесори“. Играчките, разработени по този метод, са предимно дървени, като идеята е децата да играят с естествени и по-топли материали. В тяхната основа стои подбуждането на детето към действие, откриването на закономерности и самокоригирането – например, когато някоя част не пасва или остане неизползвана, детето само осъзнава, че е допуснало грешка и се връща да я поправи. Монтесори играчки са например изработените от дърво пъзели, низанки, игри за категоризиране, бордове за подредба на геометрични фигури и др.

detska-igra-s-plastelin

Боички, пластилин, глина

Този тип арт занимания са изключително благоприятни за децата, понеже развиват фантазията, абстрактното мислене и артистичните им заложби. С възможността за създаването на нещо различно всеки път, тези активности предоставят нови и нови преживявания! От друга страна, те имат положително влияние върху фината моторика и координацията на ръцете. Рисуването и моделирането сами по себе си представляват прекрасно психическо разтоварване (дори и за възрастни!), а насърчавайки децата да творят, ние им помагаме да открият един нов начин на себеизразяване!

detski-igri-s-pazeli

Конструктори и пъзели

Децата, които често играят с пъзели и конструктори, развиват изключително добри визуално-пространствени умения, които са от голямо значение при решаването на много задачи в ежедневния живот. Визуално-пространствените умения спомагат например за разчитането на пътни карти, както и за бързото ориентиране на непознато място или нова среда. Освен това, конструирайки, децата се учат да планират и да решават проблеми, а пъзелите се явяват техните най-добри учители на търпение и внимание към детайлите.

momche-i-momiche-chetat-detski-knizhki

Книжки

Не по-малко важно от практическите умения е развиването на богато въображение у децата. Чрез книжките те се научават да фантазират, да откриват нови и неподозирани досега светове. Самата любов към четенето е нещо, което се възпитава от много ранна възраст и тя формира огромна част от интелектуалното развитие на малчуганите, както и от речниковия им запас и общата им култура.

detski-nastolni-igri

Настолни игри

Освен образователни сами по себе си и подобно на книжките, помагащи на детето да развие добра обща култура, настолните игри имат едно дори още по-важно предимство: те научават детето да губи – в добрия смисъл на думата, показвайки му, че е нормално не всеки път човек да бъде победител. По този начин детето се учи успешно да се справя с разочарованието и негативните емоции от загубата. И още нещо от съществено значение: настолните игри предоставят една прекрасна възможност за сближаване между родителите и детето, както и за изграждане на стабилни взаимоотношения, доверие и разбирателство.

Разнообразна палитра от полезни игри и играчки можете да откриете в магазини за детски играчки Комсед (ниво 1) и Сиела (ниво 2).

А по случай празника на детето, на 1-ви, 2-ри и 3-ти юни, ние от MallofSofia посрещаме всички малчугани в приказно царство на лакомствата!  Там е пъстро, сладко и весело и всичко е направено от бонбони, близалки, огромни понички и най-различни вкусотии. Бонбонената фея и вълшебният кокилар също ще бъдат наоколо, за да раздават бонбони, да ръсят с цветен прашец и да орисват всеки малчуган с вълшебно детство! В сладката работилничка пък всяко дете ще може да сглоби и украси своя захарна къщичка, която ние после обещаваме да напълним с лакомства.

Пътят на най-приказното детство минава през MallofSofia!