Как изглежда първият учебен ден по света?

С наближаването на първия учебен ден във въздуха започва да витае едно особено вълнение. Учениците с цветя в ръка, които в ранната сутрин на 15-ти септември изпълват улиците, връщат всеки поне за малко към училищните трепети и емоциите около първия учебен ден. Без значение в кое училище, град или страна си учил… трепетите си остават същите. Мястото обаче все пак успява да оцвети на пръв поглед сходните преживявания в свой собствен нюанс. Днес ние от MallofSofia прекрачваме прага на различни училища по света, за да изживеем първия учебен ден в техния дух. Надниквайки в класните стаи, ето какво ни прави впечатление…

Япония

Ако в България началото на учебната година бележи септември, то в страната на изгряващото слънце тя започва през април! Това е времето, в което цъфтят японските вишни – т.нар. „сакура“, символизиращи началото на нов живот. Друг интересен факт е, че на първия учебен ден всяко дете си носи ориз с морски водорасли и яйца за обяд, понеже се вярва, че това ястие ще му донесе успех през цялата учебна година!

Германия

В Германия започването на училище е нещо наистина голямо! Това е специален ден за цялото семейство – също както е сватбата например. За този ден родителите специално изработват за децата т. нар. „schultüte“ – големи картонени конусовидни пакети пълни с най-различни ученически пособия, малки играчки, сладкиши и лакомства. А забавното е, че тези пакети често се оказват големи, колкото самите малчугани! 

Русия

В Русия първият учебен ден се нарича „Денят на знанието“ и подобно на България, учениците подаряват на учителите си цветя в знак на уважение. Различното е, че в замяна на цветята, учителят пък връща жеста, като дава на всяко дете балон! 

САЩ

Американците нямат един ден, в който учебната година да започва за всички училища – това се определя от отделните щати и дори от отделните градове. Интересното е, че на този ден всяко семейство започва своя традиция като например семейна кино вечер или разменяне на подаръци. Често се правят смешни снимки и се оставят бележки с пожелания в кутията с обяда за училище на ученика!

Индия

В Индия наричат първия учебен ден „Praveshanotsavam“ или „Приемният ден“. На специално организирано тържество всеки ученик получава подарък, а тъй като индийската учебна година започва по време на мусонния сезон, който е много дъждовен, този подарък обикновено е чадър!

Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия празненството покрай започването на новата учебна година продължава цели три дни! През този период децата нямат учебни занятия, а вместо това използват времето, за да се запознаят с другите деца и да се сприятелят.

А в България? Туквълнението покрай първия учебен ден започва още преди края на лятото и обхваща  както децата, така и родителите. Подготовката по празничния аутфит и набавянето на всичко необходимо за успешна година се превръща в ритуал.  Традицията повелява официалното тържество в училище да е последвано от добра почерпка със семейство или приятели! Ела в Happy Bar&Grill (ниво 3), PizzaLab (ниво 3), 100 грама сладки (ниво 0) или пък някой от другите ресторанти и кафенета в MallofSofia, за да отбележиш започването на новата учебна година подобаващо! А ако все още не си се подготвил с всичко необходимо за училище – сигурни сме, че ще успееш да го намериш в книжарница Ciela на ниво 2!