Европейска нощ на учените 2023 в Mall of Sofia

Очакваме ви на 29 септември, заедно с нашите приятели от Европейската нощ на учените 2023 по проекта SEARCH, които са подготвили интересни, забавни, весели и поучителни демонстрации, научни изложения, опити, игри, лекции и други любопитни занимания.

Програма

11.00 – 20.00 ч. – Демонстрации и експерименти

На ниво Партер ще има щандовете на учени от университетите и научните институти в София, научни музеи и старт-ъп компании ще убедят посетителите, че науката може да бъде представяна навсякъде. Ще видите събрани на едно място много поводи да се гордеем с работата на български учени от най-различни направления.

12.00 ч. – Официално откриване на Нощ 2023 – В присъствието на всички партньори, официални лица и гости. Онлайн видео стрийм на живо за обявяване на победителите в националните конкурси за подкаст и инстаграм story.

17.00 ч. – Официално церемония по награждаване – Онлайн видео стрийм на живо за обявяване на победителите в националните конкурси за подкаст и инстаграм story. 

Очаква ви вълнуващи срещи с различни представители на науката, част от които са:

🔬 VR Lab – те ще ни представят най-новите технологии и иновации в областта на здравето;

🎓 Университет за деца – Младите ни учени ще имат възможността да се потопят в света на науката и откритията;

🏫 Българско школо – Образователният проект, който обогатява учебните програми с научни съдържания;

🔍 Izzi – Ще ни покаже, че науката и училищата могат да бъдат забавни и иновативни;

🎓 Агробиоинститут – Изследователи от института представят образци от растения, за да демонстрират как науката помага за устойчивостта на културите към променящия се климат;

🎓 Университет по архитектура, строителство и геодезия – Тази година УАСГ ни отвежда на изследване на многото лица на водата.

🎓 Химикотехнологичен и металургичен университет – посетете щанда на ХТМУ и вижте цветни, забавни и лесни за изпълнение у дома експерименти. 

🎓 Институт по етнография към Българската академия на науките – Старши научен сътрудник Иво Марков, д.н., ще представи 5 различни изследователски проекта, свързващи природния свят и културата, на изследователи от областта на етнологията и фолклористиката. 

🔍 Географ БГ –представя набор от интерактивни карти с геосателитни изображения, за да насърчи използването им и да повиши осведомеността за това как сателитните изображения могат да помогнат за предотвратяване на наводнения, свлачища, инсулти и много други бедствия, причинени от изменението на климата

🎓 Катедра „Физиология на растенията“, Биологически факултет – разговаряйте с младите студенти по биология, за да разберете повече за растителността, която изучават, и обсъдете с тях какво ги е довело до научната им кариера.

🔬 Revival Design използва VR технология, за да създаде потапящи посещения на български музеи и обекти на културното наследство. 

Oчакваме ви, за да споделим тази невероятна научна приказка заедно! 🔍📚🚀


Линк към събитието във Facebook можете да намерите тук.

Последвайте Search Европейска нощ на учените във Facebook.